Leider konnte ich
keine Studie ausfindig machen, die die These unterfüttert, dass die Inuit körpereigenes Vitamin C bilden können (womit sie einzig wären in der Gattung Homo Sapiens!). Wäre abgesehen davon auch nicht nötig, denn ihre traditionelle Nahrung liefert ausreichende Mengen:
Zitat:
As for vitamin C, the source in the Eskimo diet was long a mystery. Most animals can synthesise their own vitamin C in their livers, but humans are among the exceptions along with other primates and oddballs like guinea pigs and bats. Scurvy – joint pain, rotting gums, leaky blood vessels, physical and mental degeneration – plagued European and US expeditions even in the 20th century. However, Arctic peoples living on fresh fish and meat were free of the disease. Native foods easily supply enough vitamin C especially when organ meats – preferably raw – are on the menu.
In a study comparing the vitamin C content of 100 gram samples of foods eaten by Inuit women in the Canadian arctic: raw caribou liver supplied 24 mg, seal brain 15 mg and raw kelp more than 28 mg. Still higher levels were found in frozen whale skin and blubber. Wherever collagen is made, you can expect vitamin C. Thick skinned, chewy, and collagen rich, raw muktuk can serve up an impressive 36 mg of vitamin C in a 100g piece. Traditional Inuit practices like freezing meat and fish and frequently eating them raw conserve vitamin C, which is easily cooked off and lost in food processing.
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Quelle
Ich hab den arte-Beitrg noch nicht gesehen, aber wissenschaftlich unterfüttert scheint diese These nicht zu sein.
Möglicherweise hab ich Dich aber auch missverstanden, necon, wenn Du sagen wolltest, dass sie das Vitamin C aus tierischer Nahrung ziehen - aber das können wir auch, wenn wir nur genügend (rohe) Innereien konsumieren würden, was ich aber grundsätzlich nicht als Basislösung empfehlen würde, wenn keine einwandfreie Fleischqualität und Hygiene gewährleistet ist, wie dies bei den Inuit zumindest früher gewährleistet war.
Gruß Robert